Denne side bruger cookies. Klik her for at se cookie-erklæringen Var enige

Vaskulært System

HVAD ER HJERTE-KARSYSTEMET?

Det vaskulære system, også kaldet kredsløbssystemet, består af et transportsystem der bærer blod og næringsstoffer gennem kroppen. Arterierne og blodårerne bærer blod gennem hele kroppen og leverer ilt og næringsstoffer til kroppens væv mens de fjerner affaldsmateriale. Lymfekarrene transporterer lymfevæske (en klar, farveløs væske indeholdende vand og blodceller). Lymfesystemet hjælper med at beskytte og bevare kroppens væskemiljø ved at filtrere og dræne væske væk fra hver region af kroppen.

BLODKARRENE BESTÅR AF:

  • Arterier: Blodkar, der transporterer iltet blod væk fra hjertet til kroppen.
  • Vener: Blodkar, der transporterer blod fra kroppen tilbage i hjertet.
  • Kapillærer: Små blodkar mellem arterier og blodårer, der transporterer ilten fra blodet over i kroppen.

Blod bevæger sig gennem kredsløbssystemet ved at blive pumpet ud af hjertet. Blod der forlader hjertet gennem arterierne er mættet med ilt. Arterierne brydes ned i mindre og mindre grene for til sidst at bringe ilt og andre næringsstoffer via cellerne til kroppens væv og organer. Efterhånden som blodet bevæger sig gennem kapillærerne flytter ilt og andre næringsstoffer sig ud i cellerne, og affaldsmaterialer fra cellerne bevæger sig ind i kapillærerne. Når blodet forlader kapillærerne bevæger det sig gennem blodårene, som bliver større og større for til sidst at transportere blodet tilbage til hjertet.

Ud over at cirkulere blod og lymfevæske i hele kroppen fungerer det vaskulære system også som en vigtig komponent i andre kropssystemer.

Eksempler kan være:

ÅNDEDRÆTSSYSTEMET

Når blodet strømmer gennem kapillærerne i lungerne udskilles kuldioxid og der optages ilt. Kuldioxiden udåndes gennem lungerne og ilten optages i kroppen gennem blodets væv.

FORDØJELSESSYSTEMET

Efterhånden som maden fordøjes strømmer der blod gennem tarmkapillærerne og optager næringsstoffer, såsom glukose (sukker), vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffer overføres via blodet til kroppens væv.

NYRER OG URINVEJE

Affaldsmaterialer fra kroppens væv filtreres ud af blodet når det strømmer gennem nyrerne. Affaldsstofferne forlader derefter kroppen i form af urin.


TEMPERATURKONTROL.

Regulering af kroppens temperatur bliver hjulpet af blodstrømmen mellem de forskellige dele af kroppen. Varme produceres af kroppens væv ved at de gennemgår processerne for nedbrydning og omdannelse af næringsstoffer til energi, fremstilling af nyt væv og afgivelse af affaldsmaterialer.