Denne side bruger cookies. Klik her for at se cookie-erklæringen Var enige

Anti-aging en glutamine

GLUTAMIN OG GLUTAMINSYRE

L-glutamin er den mest almindelige aminosyre i blodårener og det udgør 30-35 procent af aminosyre nitrogenet i dit blod. Det er faktisk kendt som en betingelsesmæssig essentiel aminosyre, fordi din krop bruger den i store mængder.

 GLUTAMIN OG GLUTAMINSYRE

Ny forskning viser nu, at L-glutamin forbedrer kroppen på følgende måder:

 1. Forbedrer gastrointestinal (mave-tarm) sundheden, fordi det er et vigtigt næringsstof til at genopbygge og reparere for tarmene.
 2. Hjælper med at helbrede mavesår og utætheder ved at fungere som indvendig støtte til beskyttelse mod yderligere skader.
 3. Er en vigtig neurotransmitter i hjernen der hjælper med hukommelse, fokus og koncentration.
 4. Forbedrer IBS og diarré ved at balancere slimproduktionen, hvilket resulterer i sundere afføring.
 5. Fremmer muskelvækst og nedsætter muskelregenerering.
 6. Forbedrer atletiske præstationer og restitution i forbindelse med udholdenhedstræning.
 7. Forbedrer metabolismen og den cellulære afgiftning.
 8. lDæmper trangen til sukker og alkohol.
 9. Forbedrer diabetes og blodsukkerniveauet.

Aminosyrerne glutamin og glutaminsyre er nært beslægtede i kemisk forstand. Den menneskelige krop er selv i stand til at producere L-glutamin fra L-glutaminsyre gennem glutamatammoniumligasen. I betragtning af de mange metaboliske processer som glutamin er en del af, det er ikke overraskende, at det er den aminosyre med den højeste koncentration i blodplasma, muskulatur og cerebral og spinalvæske. Med 60% repræsenterer det den største mængde af frie aminosyrer i kroppen.Efterspørgslen efter glutamin øges ved fysisk og psykisk stress. Produktionen af denne vigtige aminosyre falder ofte med alderen og genererer ikke tilstrækkelige mængder glutamin i kroppen, I sådanne tilfælde anbefales et eksternt tilskud.

GLUTAMIN STYRKER IMMUNFORSVARET OG ER AFGØRENDE FOR HÅRVÆKSTEN

Glutamin tjener som nitrogenoxid og kulstofleverandør og er dermed også et vigtigt element til opbygning og vedligeholdelse af musklerne. Aminosyrerne er nødvendige for nukleotidsyntese, og celler der forgår hurtigt, som dem i immunsystemet og hårsækkene, er afhængige af denne energikilde.

GLUTAMIN KAN BEKÆMPE FEDTOPTAGELSEN

Glutamin kan omdannes til glukose i nyrerne uden at det påvirker glucagon eller insulin niveauet. Glutamin kan bekæmpe optagelsen af fedt fra fødevarer ved at omgå de fedtaflejringer der normalt forårsages af insulin.3 Dette kan være nyttigt, når man prøver at regulere sin kropsvægt. Der er også tegn på at glutamin kan reducere trangen til sukker og alkohol.2

ANDRE FUNKTIONER HOS GLUTAMIN OG GLUTAMINSYRE

Under syntesen fra glutamin til glutaminsyrer er hjernen beskyttet mod ammoniakets toksiske virkninger. Denne beskyttelse mod celletoksin forhindrer at der opstår hindringer for at hjernefunktionerne fungerer og det forbedrer den langvarige og kortvarig hukommelse.
Patienter der er kronisk trætte og som har kognitive hjernedysfunktioner lider ofte af glutaminsyre-mangel. Angst, spændinger, søvnforstyrrelser og søvnløshed samt manglende koncentration er alle forbundet med dette.
Glutamin øger produktionen af gamma-aminosmørsyre (GABA). GABA er en vigtig neurotransmitter, som virker som en låse funktion der bremser natriumkanalerne mellem nervecellerne i hjernen og er derfor er et naturlig beroligende middel.
Hvis kroppen har nok glutamin, kan den opbygge GABA, med det positive resultat at der opnås indre ro og ro, også i stressfulde situationer, samt forbedret koncentrationsevne og en fredelig og mere tilfredsstillende søvn.


KILDER
1 Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)
2 Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M. & Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (pp. 1770-1777)
3 Prada, P.O., Hirabara, S.M., de Souza, C.T., Schenka, A.A., Zecchin,H.G., Vassallo, J., Velloso, L.A., Carneiro, E., Carvalheira, J.B., Curi, R. & Saad, M.J. (2007) L-glutamine supplementation induces insulin resistance in adipose tissue and improves insulin signalling in liver and muscle with diet-induced obesity, Diabetologia, Volume 50, issue 9, (pp. 149-159)

GLUTAMIN REGULERER SYRE-BASEN BALANCEN OG GØR HUDEN FAST

Indtagelse af essentielle mikronæringsstoffer fremmer produktionen af hudceller og forsinker aldringen. Derfor er en afbalanceret kost grundlaget for sund hud. En ubalanceret, usund kost kan føre til hyperaciditet hvorved syre-baseforholdet bliver ubalanceret som i sidste ende har den konsekvens, at celler og væv bliver ødelagt.

 • Glutamin spiller en afgørende rolle for at opretholde et afbalanceret syre-baseforhold.
 • Takket være glutamin udskilles giftig ammoniak i nyrerne, og det basale ammoniakmolekyle der er er forbundet med syre udskilles.
 • En yderligere fordel er, at bicarbonat, som er nødvendigt for neutralisering af syrer, kan reddes.1

Image Description

En tilstrækkelig dosis af glutamin er vigtigt for at opretholde en fast og smidig hud. Hvis ikke der er glutamin nok til rådighed tager kroppen det nødvendige protein fra muskelmassen og omdanner det til glutamin og energi. Dette fører til, at der tabes muskelproteiner, muskelstrengene bliver tyndere og huden mister sin spændstighed. Derfor er glutamin blevet omtalt som en “intern kilde til ungdom” af forskerne.