Aminosyrer hjælper med at kompensere for beskadigelse af mavesækken forårsaget af H. pylori-bakterier; og dyreforsøg antyder at et kosttilskud også kan reducere risikoen for gastrisk cancer.
BOSTON – For næsten 20 år siden blev det opdaget, at bakterier kendt som Helicobacter pylori var ansvarlige for mavesår. Siden da er antibiotika blevet den primære behandlingsform til bekæmpelsen af H. pylori-infektioner, som påvirker ca. seks procent af verdens befolkning og som også er den primær årsag til mavekræft. Men i dag bliver bakterierne mere og mere resistente mod antibiotika.
Nu viser en undersøgelse ledet af forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) og Massachusetts Institute of Technology, at aminosyren glutamin, der findes i mange fødevarer såvel som i kosttilskud, kan vise sig at have en gavnlig virkning ved at modvirke gastriske skader forårsaget af H. pylori infektion. Rapporten blev udgivet i maj 2009-udgaven af Journal of Nutrition. Resultaterne giver mulighed for en alternativ behandling til antibiotika når det gælder mavesår.
“Vores resultater tyder på, at ekstra glutamin i kosten kan beskytte mod maveskader forårsaget af H. pylori, “siger seniorforfatter Susan Hagen, ph.d., forskningsdirektør i Kirurgisk Institut ved BIDMC og lektor i kirurgi ved Harvard Medical School".
Maveskader udvikler sig når bakterierne svækker maves beskyttende slimhindebelægning, beskadiger celler og fremkalder en robust immunrespons, som gør at medicinen er ineffektiv når den skal udrydde infektionen. “Års infektion resulterer i en kombination af vedvarende gastritis, cellebeskadigelse og et miljø, der fremmer kræftudvikling” bemærker hun endeligt.
Glutamin er en nonessential aminosyre, der findes naturligt i visse fødevarer, herunder oksekød, kylling, fisk, æg, mejeriprodukter og nogle frugter og grøntsager. L-glutamin – det biologisk aktive isomer af glutamin – bruges i vid udstrækning som et kosttilskud af bodybuildere for at øge muskelmassen.Hagen og hendes medforfattere har tidligere bevist, at glutamin beskytter mod celledød fra H. pylori-produceret ammoniak. “Vores arbejde viste, at de skadelige virkninger af ammoniak på mavesceller kunne ellimineres fuldstændigt ved indtagelse af L-glutamin,” forklarer Hagen. “Aminosyren stimulerede ammoniak afgiftning i maven – som det gør i leveren – således at den effektive koncentration af ammoniak blev reduceret og dermed ikke længere forårsagede celleskader.”
Hun og hendes medforfattere antydede derfor, at en lignende mekanisme kunne være tilfældet i forhold til den intakte mave, der var inficeret med H. pylori. For at teste denne hypotese opdelte forskerne 105 mus i to grupper. De blev fodret enten med en standardiseret kost (indeholdende 1,9 procent glutamin) eller med den samme diæt men suppleret med L-glutamin (indeholdende 6,9 procent glutamin) som erstattede kulhydrater som fem procent af de samlede kalorier.
Efter to uger blev musene opdelt i yderligere to grupper, hvor den ene gruppe modtog en sham (falsk) dosis, og den anden gruppe modtog en reel dosis indeholdende H. pylori. (Dette resulterede i fire separate musegrupper: en uinficeret kontrolgruppe, en uinficeret glutamingruppe, en inficeret kontrolgruppe og en inficeret glutamingruppe.)
Musene blev derefter fulgt i en 20-ugers periode, hvor der i hele perioden blev taget prøver af blod og mavesækkens væv. Blodet blev analyseret for antistoffer mod specifikke typer T-hjælper immunceller, som formidler kroppens respons på H. pylori infektion. Mavevævet blev undersøgt for tegn på skade og kræftprogression og også kemisk analyseret for cytokiner (inflammatoriske stoffer), der produceres af T-hjælperceller.
Deres resultater viste, at dyrene seks uger efter infektionen udviste øget ekspression af tre cytokiner – interleukin 4, interleukin 10 og transformerende vækstfaktor-alfa mRNA. “Alle spiller en vigtig rolle i mavens evne til at beskytte mod skadelige virkninger som følge af andre reaktioner på H. pylori-infektion,” forklarer Hagen.
Af endnu større betydning viste det sig i resultaterne af undersøgelsen i uge 20, at blandt de H. pylori-inficerede dyr udviste musene, der blev fodret med L-glutamin-diætet, lavere niveauer af inflammation end de mus, der modtog standard kontrol diæt.
“Fordi mange af mavepatologierne under H. pylori-infektion [herunder kræftprogression] er forbundet med høje niveauer af inflammation, giver dette resultat os foreløbige tegn på, at glutamintilskud kan være en alternativ behandlingsmåde til at reducere sværhedsgraden af infektioner” forklarer Hagen, og tilføjer at kliniske undersøgelser af mennesker vil være det næste skridt til at bestemme relevansen af denne opdagelse.
“H. pylori-bakterier inficerer mere end halvdelen af verdens befolkning og blev for nylig identificeret som et gruppe 1-kræftfremkaldende middel af Verdenssundhedsorganisationen WHO” tilføjer hun.” Ca. 5,5 procent af den samlede globale kræftbyrde er relateret til H. pylori-infektion. Over 900.000 nye tilfælde af gastrisk kræft udvikles hvert år, over hele verden.Muligheden for, at en billig, brugervenlig behandling som kan bruges til at ændre de skadelige virkninger af H. pylori-infektion, garanterer at der snart vil iværksættes yderligere kliniske undersøgelse og forsøg.”
Studie medforfatterne omfatter MIT-forskerne James Fox, Nancy Taylor og Barry Rickman og BIDMC-forskerne Jin-Rong Zhou og George Blackburn.
.Denne undersøgelse blev støttet med tilskud fra NationalInstitutes of Health.
BIDMC er en patientpleje, undervisnings- og forskningsforening fra Harvard Medical School som konsekvent rangerer øverste i de fire National Institutes of Health finansieringer blandt uafhængige landsdækkende hospitaler. BIDMC er klinisk partner med Joslin Diabetes Center og er forskningspartner med Dana-Farber / Harvard Cancer Center. BIDMC er det officielle hospital for baseball holdet Boston Red Sox.