Denne side bruger cookies. Klik her for at se cookie-erklæringen Var enige

AMINOSYRER OG DERES BETYDNING FOR DIABETES

ARGININ REDUCERER INSULINRESISTENSEN

Diabetikere kan ikke i tilstrækkelig grad udnytte kulhydrater som sukker, som er en vigtig energikilde. Insulin spiller en vigtig rolle her, da det er et blodsukkerreducerende endogent hormon, og produktionen af insulin er lavere hos de berørte patienter. Desuden er cellerne i deres kroppe ikke i stand til korrekt at absorbere det insulin der er tilgængeligt. Årsagen til dette er, at cellerne har en stærkt reduceret følsomhed over for insulin.

Celle membranerne er ude af stand til at genkende hormonet og absorberer derfor ikke nok af det. Konsekvensen af denne såkaldte insulinresistens er, at der ikke produceres tilstrækkelig energi i cellerne. Desuden kan sukker ikke nedbrydes ordentligt i blodet og det akkumuleres, så blodsukkerniveauet stiger.


ARGININ - EN VIGTIG AMINOSYRE TIL INSULIN OPTAGELSE

En anden undersøgelse foretaget af europæiske forskere viste, at aminosyren arginin er af stor betydning for kroppens celler når det gælder følsomhed overfor insulin. Arginin er et forstadie af nitrogenoxid, et transmitterende stof, der har en direkte indflydelse på insulinfølsomheden.

 Til undersøgelsen blev seks type-2 diabetespatienter opdelt i to grupper. Begge grupper indtog en normal diabetisk kost. En af grupperne blev tildelt et placebo, der skulle indtages tre gange dagligt i en måned. Den anden gruppe blev tildelt arginin i samme tidsperiode.Insulinfølsomhedsniveauet hos patienterne blev regelmæssigt testet af forskere i løbet af studiet.

 Resultaterne var af afgørende betydning og viste, at arginin forbedrede insulinfølsomheden med mere end 30 procent sammenlignet med placebogruppen Arginin ledte endvidere til en betydelig udvidelse af blodkarrene, hvilket muliggjordeen signifikant reduktion af blodtrykket hos patienterne. To undersøgelser fra 2013 har nået en tilsvarende konklusion. En anden undersøgelse har desuden vist, at arginin også er vigtigt i behandling af diabetesrelaterede fod sygdomme.

På længere sigt kan et konstant forhøjet blodsukker niveau beskadige blodkarrene og føre til åreforkalkning og relaterede sygdomme som f.eks. slagtilfælde eller hjerteanfald. Diabetes mellitus type 2 er for det meste forbundet med ældre mennesker hvor insulinfølsomheden i cellerne falder med alderen. Et godt modtaget studie fra 1998 viste, at arginin kan reducere insulinresistensen, hvilket igen betyder, at insulinfølsomheden kan øges.

Kilde:
Hoang, H. H., Padgham, S. V., & Meininger, C. J. (2013) L-arginine, tetrahydrobiopterin, nitric oxide and diabetes, Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, Volume 16, issue 1, (pp. 76-82)
4Rajapakse, N. W., Chong, A. L., Zhang, W. Z., & Kaye, D. M. (2013) Insulin-Mediated Activation of the L-Arginine Nitric Oxide Pathway in Man, and Its Impairment in Diabetes, PloS one, Volume 8, issue 5