Denne side bruger cookies. Klik her for at se cookie-erklæringen Var enige

Stikstofmonoxide en botten

NITROGENOXID OG KNOGLER

Forfatter • Dr. Deborah M. Evans, 

Abstrakt

Det er for nylig konkluderet at Nitrogenoxid (NO), en mediator af kardiovaskulær homeostase, neurotransmission og immunfunktion, har vigtige indvirkninger på knoglerne. Både konstitutive og inducerbare former for NO-syntase udtrykkes i knogleafledte celler og cytokiner, såsom interleukin-1 (IL-1), tumornekrosefaktor (TNF) og interferon gamma (IFN-y), og er potente stimulatorer af NO produktionen. Når det kombineres med andre cytokiner inducerer IFN-y markant NO-produktion, som undertrykker osteoklast-dannelse og aktiviteten hos modne osteoklaster.

NITROGENOXID er et vigtigt regulerende molekyle

Denne "super-induktion" af NO er i høj grad ansvarlig for den selektive inhiberende (hæmmende) virkning af IFN-y på cytokininduceret knogleresorption. Høje koncentrationer af NO er også hæmmende for celler i osteoblastlinjen, og NO-produktion synes at være delvist ansvarlig for cytokines inhiberende (hæmmende) virkninger på osteoblastproliferation. Ved lavere koncentrationer har NO imidlertid forskellige virkninger.

Moderat induktion af NO forstærker knogleresorption, og den konstitutive produktion af NO ved lave koncentrationer fremmer proliferationen af osteoblastlignende celler og modulerer osteoblastfunktionen. 

NO ser derfor ud til at være et vigtigt reguleringsmolekyle i knoglerne med virkninger på cellerne i osteoblast- og osteoklastlinjen og repræsenterer et af molekylerne produceret af osteoblaster, som direkte regulerer osteoklastisk aktivitet. Stimulering af NO-produktion i knoglerne ved hjælp af proinflammatoriske cytokiner giver mulighed for, at NO kan være involveret som en mediator af knoglesygdomme under betingelser forbundet med cytokinaktivering, såsom rheumatoid arthritis, tumorassocieret osteolyse og postmenopausal osteoporose.

Kilde